Stem en Spraak

Logopedie aan de Amstel

home > medewerkers

Medewerkers

Liesbeth ten Cate (praktijkhouder)

drs. Liesbeth ten Cate is logopedist sinds 1985 en spraak-taalpatholoog sinds 2006. Door haar ervaring in de vrije vestiging en in de klinische logopedie specialiseerde zij zich al snel in de stem en stemstoornissen. Deze specialisatie bepaalde ook haar keuze van het afstudeeronderwerp van de studie Spraak- en Taalpathologie: 'stemkarakterisering met behulp van invers filtering van het mondflowsignaal' op de afdeling spraaktechnologie van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Een andere specialisatie is de zangstem. Liesbeth ten Cate heeft tijdens haar logopedie-opleiding een jaar blokfluit gestudeerd aan het Utrechts Conservatorium en heeft veel ervaring als amateurzanger (Asko Kamerkoor, Fayrfax Vocaal Ensemble, Cappella Trajectina, Ensemble Bouzignac, Collegium Musicum Amsterdam). Zij was ook betrokken bij audities en stemvorming voor verschillende van deze en andere koren en volgde zangles (klassiek).

Samen met het UMCUtrecht (afdeling MDL), ontwikkelde zij een therapie voor patienten met klachten van overmatig boeren, het zogenaamde supragastrisch of bovenmaags boeren. Ook voor aerofagie, een stoornis waarbij teveel lucht wordt geslikt waardoor ook klachten van boeren kunnen ontstaan, en rumineren, het opgeven van voedsel nadat het is ingeslikt, dat regelmatig samengaat met supragastrisch boeren, heeft zij een therapie ontwikkeld. Voor deze specialisatie wordt samengewerkt met MDL-artsen van het UMCUtrecht, het AMC in Amsterdam en het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
Lees meer hierover bij 'Soorten Klachten' >>

Voorts behandelt zij artikulatiestoornissen en artikulatieklachten, neurologische stem- en spraakstoornissen, afwijkend mondgedrag, en geeft zij uitspraaktraining van het Nederlands.

Als docent stemstoornissen geeft zij training aan en begeleidt zij studenten logopedie van de faculteit gezondheidszorg aan de Hogeschool Utrecht.